20.07.2018

Taalerin toimitusjohtaja Juhani Elomaan mielestä finanssialan muutokset siirtävät painopistettä pankeista pääomamarkkinoiden muille toimijoille. Elomaa puhui aiheesta SuomiAreenan Suuressa Pankkikeskustelussa, jonka olivat järjestäneet MTV ja Kauppalehti.

”Pankkien ongelmaksi voi muodostua nopealiikkeiseen liiketoimintaan huonosti sopivat perinteiset rakenteet. Pankit ovat pysyneet samanlaisina satoja vuosia. Nyt tämä muuttuu. Euroopan pääomamarkkinat amerikkalaistuvat. Yhdysvalloissa pankit hoitavat rahoituksesta 25 prosenttia, kun Euroopassa osuus on 70 prosenttia”, Elomaa sanoo.

Yksi ajankohtaisista muutosajureista on maksupalveludirektiivi PSD2, joka yhdessä digitalisaation kanssa mullistaa pankkikeskeistä järjestelmää ennen kaikkea kuluttajiin liittyen.

”Tällä on suuri vaikutus kilpailuasetelmaan, koska pankit ovat säädelleet kilpailua muun muassa tilitietojen avulla. Nyt tilitiedot on annettava ulkopuolisille tahoille, jos asiakas niin haluaa. Tämä tarkoittaa tuhansille fintech-yhtiöille mahdollisuutta luoda uusia digitaalisia palveluita ja tarjota tilien käyttöön liittyviä uusia innovaatioita”, Elomaa kertoo.

Tämä koskee sekä perinteisiä pankkipalveluita että sijoittamista. Yritykset ja kuluttajat hakevat yhä useammin rahoitusta ohi pankkien, kuten Yhdysvalloissa tapahtuu jo nyt.

Myös alustatalous muuttaa asiakaskäyttäytymistä. Asiakkaista on tarjolla suuret määrät dataa. Sitä on mahdollista analysoida, mikä antaa mahdollisuuden ymmärtää, mitä asiakkaat todellisuudessa haluavat eri palveluilta.

”Alustatalous tulee osaksi finanssijärjestelmää. Mikä tahansa toimija, jolla on paljon asiakkaita voi tuoda markkinoille vaihtoehtoja, joissa ovat mukana myös pankkipalvelut. Näin sijoittajan ei tarvitse enää tukeutua pankkien välittämiin palveluihin”, Elomaa sanoo.

Taaleri on mukana omistamassa uusia finanssialan toimijoita. Sen ekosysteemiin kuuluvat muun muassa laskutukseen erikoistunut Clark, digitaalinen varainhoitopalvelu Evervest, vertaislainapalvelu Fellow Finance, joukkorahoitusalusta Invesdor, osakeanalyyseja tuottava Inderes sekä keikkatyöalusta SuoraTyö.

SuomiAreenan Suuressa Pankkikeskustelussa olivat Elomaan lisäksi mukana Nordean maajohtaja Ari Kaperi, Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn, OP Ryhmän pääjohtaja Timo Ritakallio ja Aktia Pankin pääekonomisti Heidi Schauman. Keskustelun juonsivat Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi ja mediavaikuttaja Merja Ylä-Anttila, joka aloittaa syyskuun alussa Ylen toimitusjohtajana.

Taaleri Oyj
Viestintä

Lisätietoja:

Juhani Elomaa, toimitusjohtaja, puh. 040 778 9020, juhani.elomaa@taaleri.com
Taneli Hassinen, Senior Communications Advisor, puh. 040 504 3321, taneli.hassinen@taaleri.com

Taaleri lyhyesti

Taaleri on finanssiryhmä, jonka emoyhtiö Taaleri Oyj:n osake on listattu Nasdaq Helsinki Oy:n ylläpitämälle pörssilistalle. Taaleri-konserni koostuu kolmesta liiketoiminta-alueesta: Varainhoito, Rahoitus ja Energia. Taalerin palvelut on suunnattu institutionaalisille sijoittajille, yrityksille sekä yksityishenkilöille. Konsernin liiketoiminnalliset tytäryhtiöt ovat: Taaleri Varainhoito Oy ja sen tytäryhtiöt, Taaleri Pääomarahastot Oy-konserni, Taaleri Sijoitus Oy-konserni, Taaleri Energia Oy-konserni sekä Vakuutusosakeyhtiö Garantia. Lisäksi Taalerilla on osakkuusyhtiöt Fellow Finance Oyj, joka tarjoaa vertaislainapalveluja ja Ficolo Oy, joka kehittää datakeskuksia.

Taalerilla oli joulukuun 2017 lopussa hallinnoitavia varoja 5,6 miljardia euroa ja varainhoidon asiakkaita 4 400. Taaleri Oyj:llä on noin 3 900 osakkeenomistajaa. Taalerin toiminta on Finanssivalvonnan valvomaa.

Lisää tietoa yrityksestämme ja palveluistamme:

www.taaleri.com
www.fellowfinance.fi
www.garantia.fi

Taaleri Twitterissä

 Sophie Jolly, viestintäjohtaja, sophie.jolly@taaleri.com, puh. 040 828 7317

« Takaisin: Ajankohtaista

Edellinen
Taaleri tekee SuomiAreenaa yhdessä lasten ja nuorten kanssa
Seuraava
Garantian toimitusjohtaja Vesa Aho siirtyy toisen yhtiön palvelukseen